Houbový kuba
Kuba se někde podává jako hlavní vánoční jídlo. Dá se ale uvařit i z rýže, nebo z pohanky a dopřávat si ho můžeme mnohem častěji!
Potřebujeme:
250g velkých krup (může být ale i pohanka nebo špaldové kernoto)
Jedna velká oluopaná cibule
100g sušených hub
Ghíčko s česnekem a solí
Lžíce hladkolisté petržele
Lžička sušené majoránky
Drcený kmín
Pepř, sůl
Vývar na podlití cca 100ml
Postup:
Houby namočíme do studené vody aspoň na hodinu. Vodu nesléváme.
Zapneme troubu na 180 stupňů
Pekáček vymažeme česnekovým Ghíčkem.
Kroupy propláchneme, uvaříme v 1,5 l m osolené vody do měkka a slijeme.
V kastrolku rozehřejeme lžíci česnekového Ghíčka, přidáme cibuli a opékáme.
Přidáme komín, majoránku, kroupy a houby a kdo má rád víc česneku lze ještě přidat.
Promícháme, osolíme, opepříme a necháme spojit trochou vývaru.
Směs přendáme do pekáčku a asi 10 minut zapékáme. Hotové sypeme krájenou petrželkou.
Podáváme se salátem z kysaného zelí, jablka a mrkve.
Dobrou chuť a #jeztedobretuky.