Bramborové lokše

Staročeské recepty jsou možná trochu náročnější na čas, ale stojí za to!
Bramborové lokše si svou pozornost rozhodně zaslouží, chutnají opravdu každému.
A to i proto, že do nich lze "zabalit" cokoliv:)
My je děláme i jako přílohu třeba k bramboračce, to je potom jen na povrchu lehce osolíme.
potřebujeme:
1 kg brambor vařených ve slupce (ideální vraný typ C)
cca 500g hladké mouky
1 vejce
špetka soli
postup:
Brambory necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, nejlépe už přímo na vál.
V bramborách uděláme důlek a rozklepneme do něho vajíčko. Pomocí vidličky propojíme. Ke směsi přidáme mouku, pozor může jí být více, podle toho jak saje. Zpracujeme těsto, které se dá vyválet.
Z těsta uděláme váleček a nakrájíme ho na stejné kousky.
Ty pak vyválíme na placku.
Máte-li plynovou plotnu, nasaďte litinový plát a můžete opékat přímo na něm. Nebo vezměte pánev a opékejte na sucho.
Na plackách se začnou tvořit tmavé puchýře, to je ono!
A teď přijdou naše vychytávky a tipy na plnění:)
Horké upečené placky hned potírejte rozpuštěným ghíčkem a skládejte na sebe, omastí se i z druhé strany a zůstanou déle teplé. Teplé jsou totiž nejlepší.
Když použijete skořicové, úžasné je naplnit podušenými jablíčky.
Plnit můžete šlehaným tvarohem, sypat mákem (brambory a mák jsou skvěle dohromady), opečenou slaninou a zelím....fantazii se meze nekladou.
Ale máme pro vás tip, který opravdu stojí za vyzkoušení.
Lokše potřete česnekovým ghíčkem a potřete švestkovými povidly. Fakt tahle kombinace. Je to skvělé!!!
Dobrou chuť a #jeztedobretuky