10 důvodů proč používat ghí
Důvodů bude určitě víc a navíc každý z vás bude mít ten svůj jeden. Tak my za vás vypíchneme ty, pro které přesvědčíte každého neveřícího Tomáše.
1. Ghí má vysoký kouřový bod (250°C). Při vysokých teplotách se tudíž nepřepaluje. Během zahřívání tak nevznikají nestravitelné toxické látky.
2. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení.
3. Ghí neobsahuje žádné mléčné bílkoviny. Proto si i lidi s intolerancí kaseinu a laktozy mohou dopřát chuť a vůni másla.
4. Ghí je bohaté na vitamíny A,D,E a K. Lidé trpící záněty zažívacího traktu (včetně alergií na lepek) jich mají často nedostatek. Ghí zajistí jejich zvýšený příjem.
5. Ghí obsahuje kyselinu máselnou. Ta chrání střeva, kde působí protizánětlivě a pomáhá udržovat hladinu inzulínu.
6. BIO ghí obsahuje CLA (konjugovaná kyselina linolová). Ta snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá odbourávat tělěsný tuk, podporuje růst svalové hmoty a funguje též jako antioxidant.
7. Ghí podporuje hubnutí. Energie mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.
8. Zlepšuje trávení. Stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.
9. Ghí udržuje zásadité prostředí. Tím zabraňuje vzniku zánětu a usnadňuje hojení. Lze jej užívat i zevně, protože hojí podrážděnou kůži, hydratuje a zvláčňuje.
10. Působí jako nervové a mozkové tonikum. Omega-6 a omega-3 mastné kyseliny chrání mozek a nervové buňky.