Jak vznikla Ghítela® | Ghee.cz
  • #JezteDobréTuky

Jak vznikla Ghítela®

Jak vznikla Ghítela®

Ghítela® je o ghee lepší ořechová pomazánka.

Když jsme s Ghíčkem začínali, moc lidí ho neznalo. Pár z vás si vzpomnělo, že jej kdysi dělala babička... Naše babičky totiž neměly lednice a mrazáky. A v sezoně bylo hodně tučné mléko a stloukalo se máslo. A aby vydrželo celou zimu, přepustilo se. Pěkně do kamenného hrnce a šup s ním do sklepa.

No a my jsme tuhle úžasnou věc, která se nekazí a nemusí být v té lednici, potřebovali dostat k lidem dnešním.

Jeli jsme tehdy poprvé na Výstaviště Holešovice na Festival Evolution.

Ghíčko mělo obrovský úspěch. Možná dost pomohlo i naše nadšení.

Věděli jsme, že jídlo musí mít lidé možnost ochutnat. No a ne každý měl chuť jíst tuk…

Tak přes noc u kamarádky v kuchyni vznikla GHÍTELA®.

Tak prosté to bylo. Ghí jsem smíchala s lískovými oříšky, medem a kakaem a bylo to. Pár malých skleniček bylo během chvilky pryč a všichni si to chtěli koupit! My pořád opakovali: nééé, to si z našeho ghí můžete doma umíchat. Ale bylo jasné, že to bude trhák.

A tak chvilku na to vznikla první GHÍTELA®. Byla arašídová, s kakaem, medem a ghíčkem.

Psal se rok 2016 a ořechová másla ve všech možných podobách rozhodně nebyla tak populární. Lidi znali nutellu a nugetu. A pak burákové máslo...

A takhle první GHÍTELA vypadala. Měla papírový rukávek s výzvou "dej si ji hned"a přiloženou lžičku. 

                                           

Brzy k arašídové přibyla lískooříšková a kvůli manipulaci a častým popraskaným rukávkům dostala taky novou podobu. Zmizela lžička, zato přibylo fanoušků. Líbilo se, že je slazená medem a neobsahuje zbytečné přísady. 

Přibyly další dvě: manka, mandle s kávou a kokeš, kokosová s kešu.

                                           

Čas běžel, GHÍTELE® jsme nevěnovali moc pozornosti, žila si svým životem.

Mezi tím vzrostla oblíbenost ořechových krémů a my jsme stáli před rozhodnutím. 

Dát ghítele víc prostoru, nebo ji nechat dožít?

Z ghíčka se stalo dospělé ghee a dostalo nový název a vizuál. Stejně jako ghítela. Stala se z ní mezinárodní GHEETELLA®.

Trápila nás výroba, med v krému pracoval. Nikdy jsme nevěděli, jak bude po pár měsících chutnat.

A tak došlo na to, že GHEETELLA® zanikla a zrodila se úplně nová, v jiném obalu, s jinou recepturou.

Vytvořili jsme 8 příchutí a jenom vy rozhodnete, které nakonec zůstanou. 

Základ jsou stále ořechy. Jako jediná ořechová pomazánka svého druhu obsahuje 15% ghee. A o chuť se stará kvalitní čokoláda

A protože víc je prostě víc, tak ji lijeme rovnou do větších sklenic. Znáte to, zaboříte lžičku a jste na dně!

Recepty, tipy a akce

Ghee zavonělo i tady

© 2025 České ghíčko, s.r.o.
by Media Heroes X Studio Družba