Slaný zelený koláč
Když je cuket všude kolem! Tak šup s nimi třeba na slaný koláč!
POTŘEBUJEME:
Těsto
100 g celozrnné špaldové mouky
100 g špaldové mouky hladké
100 g Ghíčka vychlazené, na kousky, (množství přizpůsobujte také podle savosti mouky, těsto má být hladké, musí dobře držet, ale nesmí být tuhé či gumové )
1 vejce
1 lžičku soli
Náplň
2 hrsti medvědího česneku/ špenátu+ bazalky
2x 200 ml smetany, nebo 2 kelímku Ricoty (bude méně tučné)
3 vajíčka
Citrónový tymián
Kmín
Sůl
2 PL bazalkového pesta
1 cuketa, kterou škrabkou “nakrájíme” na tenké plátky
POSTUP:
Mouku společně se solí nasypeme do mísy robota, přidáme Ghíčko a rozmixujeme na drobenku. Přidáme vejce a spojíme v těsto. Z těsta uděláme kouli, zabalíme do potravinové fólie a uložíme do lednice.
Smetany/ riccotu nalejeme do mísy, přidáme vajíčka, medvědí česnek, sůl a vše proženeme tyčovým mixérem. Mimo sezonu medvědího česneku je možné použít čerstvou bazalku a špenát, potom přidáme stroužek česneku do směsi.
Těsto vyválíme na pomoučněné desce a na válečku přeneseme do vymazané formy, důkladně vtlačíme do záhybů.
Na dno rozetřeme pesto. Do pesta klademe do kruhu cuketu. Vše zalijeme zelenou směsí, posypeme tymiánem a kmínem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. cca 25 minut.
Dobrou chuť a #jeztedobretuky