Dýňové noky na šalvějovém másle | Ghee.cz
  • #JezteDobréTuky

Dýňové noky na šalvějovém másle

Dýňové noky na šalvějovém másle

Dýně Hokkaido je univerzální zelenina, kterou využijeme v kuchyni jak ve sladkých tak slaných receptech. Dýňové noky je možné podávat na slano, ale i na sladko např. polité švestkovým rozvarem a sypané mákem.

Potřebujeme:

350g dýňového pyré

250g hladké špaldové mouky

50g + polohrubé mouky

1 vejce

čisté ghee

lístky šalvěje

Postup:

připravte si dopředu dýňové pyré:

dýni umyjte, vydlabejte semínka a nakrájejte na větší kusy

naskládejte do pekáčku a upečte v troubě doměkka

po upečení nechte vystydnout a rozmixujte na pyré

v lednici vám vydrží cca týden, dá se zamrazit, použijte na polévku, noky, lívance, cheesecake, dezerty...

Na noky vložte pyré do mísy, přidejte vejce, mouku a sůl.

Vypracujte těsto konzistence jako na bramborové šišky, nesmí se lepit a musí držet tvar

Dejte vařit osolenou vodu 

Z těsta tvarujte válečky asi 1,5 cm v průměru, z něj krájejte nožem malé špalíčky/nočky, lehce oválejte ve zbylé mouce na vále a všechny najednou vhoďte do vroucí vody

vařte asi 10 minut, potom sceďte a nechte okapat a lehce vychladnout

v pánvi rozpusťte ghee, nebojte se většího množství, klidně 2 vrchovaté lžíce

lístky šalvěje nakrájejte na proužky a přidejte do horkého ghee, chvilku restujte, aby byly lístky křupavé

přidejte noky a opékejte

Podávejte samostatně se zeleninovým salátem, nebo jako přílohu třeba k pečenému kuřeti

Dobrou chuť a #jeztedobretuky

Recepty, tipy a akce

Ghee zavonělo i tady

© 2025 České ghíčko, s.r.o.
by Media Heroes X Studio Družba