Dýňové noky na šalvějovém másle
Dýně Hokkaido je univerzální zelenina, kterou využijeme v kuchyni jak ve sladkých tak slaných receptech. Dýňové noky je možné podávat na slano, ale i na sladko např. polité švestkovým rozvarem a sypané mákem.
Potřebujeme:
350g dýňového pyré
250g hladké špaldové mouky
50g + polohrubé mouky
1 vejce
lístky šalvěje
Postup:
připravte si dopředu dýňové pyré:
dýni umyjte, vydlabejte semínka a nakrájejte na větší kusy
naskládejte do pekáčku a upečte v troubě doměkka
po upečení nechte vystydnout a rozmixujte na pyré
v lednici vám vydrží cca týden, dá se zamrazit, použijte na polévku, noky, lívance, cheesecake, dezerty...
Na noky vložte pyré do mísy, přidejte vejce, mouku a sůl.
Vypracujte těsto konzistence jako na bramborové šišky, nesmí se lepit a musí držet tvar
Dejte vařit osolenou vodu
Z těsta tvarujte válečky asi 1,5 cm v průměru, z něj krájejte nožem malé špalíčky/nočky, lehce oválejte ve zbylé mouce na vále a všechny najednou vhoďte do vroucí vody
vařte asi 10 minut, potom sceďte a nechte okapat a lehce vychladnout
v pánvi rozpusťte ghee, nebojte se většího množství, klidně 2 vrchovaté lžíce
lístky šalvěje nakrájejte na proužky a přidejte do horkého ghee, chvilku restujte, aby byly lístky křupavé
přidejte noky a opékejte
Podávejte samostatně se zeleninovým salátem, nebo jako přílohu třeba k pečenému kuřeti

Dobrou chuť a #jeztedobretuky