Saročeská sakrajda
Voňavý perník s povidly a ořechy. Prý pochází z Krkonošska, kde se pekl na Svatého Martina. Je to tak dobré, že si sakrajdu pečeme i mimo svátky k čaji a na Vánoce jako cukroví.
Potřebujeme:
150 g žitné mouky
150 g hladké pšeničné mouky
Lžička sody
Perníkové koření, ideálně čerstvě natlučené: skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor
150 g moučkový cukr
2 PL medu
1 vejce
70 g povoleného Ghíčka se skořicí a vanilkou
1PL rumu
Trošku mléka na rozředění
Cca 300 g švestkových povidel
Asi 200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Postup:
V robotu s hnětačem připravte těsto:
Mouku prosejte, přidejte sodu, koření a cukr.
Vedle rozšlehejte vejce, přidejte tekutý med a rozpuštěné skořicové ghíčko a rum. Vypracujte hladké těsto. Kdyby bylo příliš tuhé, přidejte trošku mléka.
Těsto zabalte do folie a nechte v lednici přes noc odležet.
Druhý den těsto rozdělte na dva díly a yvyválejte 2 placky/obdélníky asi na půl cm. Potřete povidly a posypejte ořechy.
Zabalte jako roládu.
Šišky potřete rozšlehaným vejcem, otočte na plechu spojem dolů
a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny, než zezlátne.
Nechte vychladnout a krájejte na plátky.
Dobrou chuť a #jeztedobretuky