Pučálka
Staročeská pochoutka, na kterou se skoro zapomnělo. Jedla se v postním období, ale my si ji k televizi můžeme udělat kdykoliv.
Potřebujeme:
100 g suchého celého žlutého hrachu
sůl, pepř
2 vrchovaté lžíce ghee
postup:
hrách propláchneme vodou a do nové studené vody na 24 hodin namočíme (hrách hodně nabude, dejme tedy vody minimálně 1x tolik kolik je hrachu)
během dne můžeme vodu vyměnit
nakonec vodu slijeme, několikrát propláchneme a dáme do sklenice, přikryjeme folií a uděláme pár dírek špičkou nože, ať může hrášek dýchat
jednou za den propláchneme, během dne můžeme proklepat
za dva dny budou klíčky hotové
hrášek propláchneme dáme na utěrku lehce osušit
v pánvi rozpustíme ghíčko, vsypeme hrášek a smažíme asi 5 minut, osolíme a opepříme, mícháme a prohazujeme
hrášek změkne a zesládne
do pučálku můžete přidat třený česnek, slaninu, nebo lze udělat na sladko, potom místo soli přidáme cukr nebo med