Poctivý máslový mazanec
Jen pár ingrediencí, ale o to sofistikovanější postup. Pojďme na to! A klidně si na fešáka dejte celý den.
Potřebujeme:
500g hladké mouky
sáček sušeného droždí (7g)
sáček vanilkového cukru (10g)
150 g cukru krupice
větší špetka soli
250 ml mléka
150 g ghee (dejte vychladit do lednice) může být i máslo
2 žloutky
špetka muškátového oříšku
lžička citronové kůry
sekané mandle do těsta cca 100g a na posyp plátky nebo sekané cca lžíce
100g rozinek
Postup:
Mléko, vanilkový cukr, droždí a 100g mouky smícháme dohromady a necháme v pkojové teplotě klidně hodinu stát, až vzejde kvásek.
Do mísy k robotu/hnětači dejte prosátou mouku, cukr, žloutky, koření a přidejte kvásek. Pozor, ghee/máslo je v lednici a čeká na svůj čas.
Nechte puštěný hnětač na nejnižší stupeň a dejte mu klidně 30 minut na pořádné propracování těsta.
Až je těsto hladké, přidejte studené máslo/ghee a ještě cca 15 pokračujte v hnětení.
Dejte těsto do plastové, ideálně průhledné dózy, ať vidíte, jak kyne. Je potřeba, aby nakynulo do násobku svého objemu. První kynutí při pokojové teplotě bude trvat cca hodinu.
Potom dejte těsto na vál a hnětením "vyžeňte" vzduch.
Těsto vraťte do dózy a nechte znovu vykynout. Buď opět při pokojové teplotě, nebo ideálně v chladu, ale o to to potrvá déle. Klidně v lednici celou noc. Nebo někde v chodbě.
Až těsto opět dosáhne svého násobku, vyklopte na vál a vytvarujte do bochánku na plech s pečícím papírem. Plechu si dobrou hodinu na kuchyňské lince nevšímejte. Bochánek se totiž opět dokyne, dotvaruje, dojde. Až do fáze, kdy se klepe na plechu jako pudink.
Teď ho potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.
A šup s ním do trouby!
Troubu nahřejte na 220 stupňů. Vložte plech a stáhněte na 180 stupňů. Pečte cca 30 až 45 minut (jistíte zapíchnutou špejlí).
Dobrou chuť a #jeztedobretuky