Pečená zelenina jako hlavní jídlo
Že máme jíst zeleninu všichni víme. V zimě naše tělo přijme mnohem lépe tu tepelně upravenou.
Na pečení se nejlépe hodí pevná zelenina, především kořenová.
V zimě je také nejdostupnější.
Můžeme přidat brambory i se slupkou, nebo stále oblíbenější batáty.
Potřebujeme:
cca 300g na porci:
např. brambory, batáty, dýně, cuketa, mrkev všech barev, oloupaná cibule na měsíčky, celé palice česneku příčně překrojené napůl, brokolice, květák, celer, petržel, předvařené kukuřičné klasy na kolečka, ale mohou být i žampiony nebo malá rajčátka
Jakou kombinaci zvolíte záleží na stavu spíže a vašich preferencích:)
Ghíčko (se solí a česnekem, nebo s chilli nebo jen čisté)
Koření nebo bylinky opět podle chuti. Hodí se větvičky rozmarýnu, tymiánu, italské sušené koření, kdo chce více exotiky, může přidat římský kmín, černuchu...
Něco křupavého: semínka slunečnice, dýně, vlašské ořechy, sezamová semínka, nebo slané sypání od Janova pec
K podávání si připravte dip z tučné zakysané smetany, bylinkové soli a třeného česneku (pokud se tedy nechystáte po obědě na důležitou schůzku:))
Postup:
Na pekáček nebo plech položte pečící papír a nakrájenou zeleninu. Tu nejtvrdší na nejmenší kousky, naopak rajčata a žampiony mohou zůstat celé.
Ghíčko, tak lžíci na porci nechte povolit v kastrůlku na nejmenší stupeň teploty.
Zeleninu rovnoměrně rozprostřete na plech, posypte kořením a polijte ghíčkem.
Můžete promíchat, ale není nutné.
Pečte do měkka, cca 30 minut dle velikosti kousků zeleniny a brambor (ty trvají nejdéle)
Kdo potřebuje přidat bílkovinu, rozdrobte do zeleniny sýr: balkánský, mozzarellu, nivu. Opět podle chuti
A je to!
Jí se s dipem samotné. Levné, zdravé a strašně moc dobré!
Dobrou chuť a #jeztedobretuky