Ořechové tolárky
Moc dobré, jednoduché a efektní! Vánoční cukroví z Burdy z devadesátek.
Potřebujeme:
300 g hladké mouky
200 g studeného ghee
100 g moučkového cukru
1 žloutek
meruňková marmeláda
směs ořechů, mandlí a rozinek
cukr krystal na karamel, asi 150 g
Postup:
z prosáté mouky, cukru, ghíčka a žloutku rychle rukama zpracujeme těsto, zbytečně dlouho nehněteme
necháme zabalené ve folii odpočinout aspoň 6 hodin
vyválíme placku asi 4 mm silnou a vykrajujeme kolečka do 4 cm průměr
zahřejeme marmeládu a každé kolečko natřeme tenkou vrstvou
na každé kolečko pokládáme větší kousky ořechů, mandli a rozinku
pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 7 minut
vychladlé rovnáme vedle sebe na tác
připravíme si karamel: cukr necháme na pánvi rozpustit, až zkaramelizuje, nemícháme
až je cukr tekutý, nabíráme lžičkou a přes oříšky táhneme proužky karamelu
skladujeme v jedné vrstvě, ať se karamelem nelepí k sobě, nebo prokládáme pečícím papírem
dobrou chuť a #jeztedobretuky