Krémové rizoto s cuketou
Italské, krémové, hedvábné a dokonalé! Takové je toto rizoto, tentokrát s cuketou. Místo ní lze ale přidat třeba dýni, chřest, nebo houby.
Potřebujeme:
asi 2 lžíce čistého ghee (nebo nejlépe s česnekem a solí)
2 hrnky rýže kulatozrnné arborio (nelze nahradit jinou rýží, bohužel)
1 větší cuketa zelená a jedna malá žlutá (nemusí být nutně barevné:)) Tu menší, nebo kousek nakrájejte na malé kostky
hrst čerstvého oregana
2 stroužky česneku utřít (pokud použijete česnekové ghíčko, už česnek dávat nemusíte)
1,5 dcl dobrého bílého vína, ideálně suchého
cca 750 ml vývaru (pokud nemáte, tak voda, nebo my rádi používáme Bujonku)
1/4 kostky studeného másla
100g parmazánu (my jsme tentokrát použili vynikající polotvrdý sýr z Mlékárny Broumov, kde jsme byli na výletě)
sůl a papř
Postup:
Do kastrolu se silnější dnem vložte ghíčko. Na něm orestujte nahrubo nastrouhanou cuketu. Mladou cuketu neloupeme, malou ani nedlabeme dužinu. Větší cuketu ale vydlabejte semínka a měkkou část.
Přidejte česnek (pokud jste nepoužili česnekové ghíčko) a lístečky oregana. Restujte pár minut a přilijte víno. Teď přidejte rýži a promíchejte, ať se"hmota" spojí.
Přilijte víno, zamíchejte a nechte odpařit. To trvá pár minut. Mírně osolte a opepřete.
Nyní přidávejte po malých naběračkách horký vývar (nebo vodu), míchejte a nechávejte postupně rýži nasáknout vývarem. Asi po 25 minutách přidejte cuketu nakrájenou na kostičky. Bude v rizotu křupat.
Tato část je nejnáročnější, musíte u plotny stát, míchat a přidávat vývar. Trvá to cca 30-40 minut.
Až je rýže měkká, vypněte plotýnku. Vmíchejte strouhaný sýr a studené máslo. To dá rizotu krémovost.
Tak. A je hotovo. Snězte teplé, sypané oreganem a ještě trochou sýra.
Dobrou chuť a #jeztedobretuky