Ghí, neboli přepuštěné máslo je čistý máselný tuk, který chutná a voní jako máslo, ale má jiné vlastnosti. Má vysoký kouřový bod, tudíž se nepřepaluje, má dlouhou trvanlivost a nemusí se chladit. Neobsahuje žádné mléčné bílkoviny.
Kromě vynikajících senzorických vlastností má skvělé účinky na lidské zdraví, podle staré indické medicíny ajurvédy je ghí nejlepší potravina na světě a právem je řazeno mezi superpotraviny.
Ghí je taktéž velmi dobrý nosič účinků bylin a koření.
Ghí lze běžně používat při každodenním vaření jako alternativu jakémukoliv tuku v teplé kuchyni.
50 Kč z této sklenice předáme Berenice o.p.s
Berenika o.p.s. je oragnizace působící u nás ve Vysokém Mýtě, pečují o mentálně i tělesně postižené.
Provozují denní centrum, chráněné dílny, bydlení, odlehčovací služby a kavárnu. Toto ghíčko je možné koupit i tam.
A právě ve chráněných dílnách vznikl i dáreček v podobě keramického loga.
Děkujeme, že společně s námi Bereniku podpoříte!
#jeztedobretuky
Ghee má vysoký kouřový bod, a tak se nepřepaluje. Po smaženém na Ghee vám těžko nebude. Právě naopak.
Ghee obsahuje vitamíny A, D, E, a K. Díky omega 3 a omega 6 mastným kyselinám pomáhá promazávat nervový systém a mozek. Kyselina máselná zase ochraňuje střeva od zánětu a pomáhá udržovat zdravou hladinu inzulinu v těle. Ghee také zlepšuje trávení a pomáhá s hubnutím, protože energie mastných kyselin pomáhá spalovat tuky, a také na sebe váže toxiny a volné radikály, které odvádí z těla pryč.
Ghee je jednoduše superpotravina, a to i pro alergiky na laktózu a kasein. Přepouštěním máslo zbavíme alergenů, ale chuť a vůně másla zůstává i pro ty, kteří si ho jinak musí odpírat.

Vařte na Ghee
Kdykoliv, kdy v kuchyni rozžhavíte plotýnky, je čas sáhnout po sklenici s modrým víčkem. Ghee použijete při smažení, vaření polévek, chutných omáček, dochucování a omaštění kaší, knedlíků či brambor. Ghee je báječný společník i při pečení a o takových horkých buchtách vytažených z trouby, na kterých Ghee ještě bublá... o tom se vám možná bude i zdát!
Nechte si sklenici Ghee na kraji spíže. V temnu vydrží i 3 měsíce po otevření, klidně i déle. Ale i u té největší sklenice budete na dně mnohem dřív, to vám garantujeme.