Další informace o knize
Vytvářejte si své vlastní rodinné rituály a tradice.
Kniha obsahuje dvanáct kapitol podle měsíců v roce. Každý měsíc má svou poetiku, své svátky a rituály, ale i praktický dopad – jak vše dětem vysvětlit, včas si připravit, na nic nezapomenout?
S touto knihou získáte mnoho inspirace i praktického pomocníka, který bude vždy po ruce a na nic tak nezapomenete. Vytvoříte si své vlastní rodinné rituály a tradiční svátky si společně s rodinou, sousedy a přáteli pěkně užijete.
Rodina – Tradice – Rok – Rytmus – Příroda – Rituály – Vaření – Tvoření – Zahrada
Všichni rádi slaví. V listopadu pečeme husy, Vánoce slavíme nejraději, na Velikonoce si obarvíme vajíčka. Víme ale proč? Filipojakubská či svatojánská noc nám znějí tajemně a magicky. Kniha vysvětluje konkrétní svátky, objevuje souvislosti, popisuje symboly a významy a promítá je do současného života. Obsahuje návody na jednoduché tvoření a recepty na tradiční i zapomenutá jídla (např. svatomartinské rohlíčky či šípkový čaj). Vychází z tradic a vrací rodinnému, ale i společenskému životu prapůvodní podstatu, kdy se žilo ve spojení s přírodními cykly a ve větší pospolitosti. Mnoho svátků a obyčejů se slaví společně – v obci, vesnici, komunitě, mezi sousedy. Nalaďte se na rytmus přírody, uzemněte se, prostě buďte. Najděte své kořeny, přirozenou práci, radost z tvoření a to vše předejte svým dětem. Jsou to totiž hodnoty, které tu budou s námi (snad) vždycky. Buďte tady a teď a hledejte krásu a poetiku všedního dne – naučte se vidět to krásno, co nás obklopuje.
Kniha je vhodná pro maminky, tatínky, pro mateřská centra, školky, školy, babičky a dědečky.
"Kniha Tradinář je utkána z dědictví naší kultury, země a předků. Dotýká se obrazů, chutí a prožitků, které nás vedou blíž z poznání cyklického běhu našich životů, které utváří příroda i křesťanská víra. Tradinář nás učí jak aktualizovat bohaté dary, které jsme dostali a v rychlosti dnešního světa na ně zapomínáme."
Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve
#jeztedobretuky
Ghee má vysoký kouřový bod, a tak se nepřepaluje. Po smaženém na Ghee vám těžko nebude. Právě naopak.
Ghee obsahuje vitamíny A, D, E, a K. Díky omega 3 a omega 6 mastným kyselinám pomáhá promazávat nervový systém a mozek. Kyselina máselná zase ochraňuje střeva od zánětu a pomáhá udržovat zdravou hladinu inzulinu v těle. Ghee také zlepšuje trávení a pomáhá s hubnutím, protože energie mastných kyselin pomáhá spalovat tuky, a také na sebe váže toxiny a volné radikály, které odvádí z těla pryč.
Ghee je jednoduše superpotravina, a to i pro alergiky na laktózu a kasein. Přepouštěním máslo zbavíme alergenů, ale chuť a vůně másla zůstává i pro ty, kteří si ho jinak musí odpírat.
Vařte na Ghee
Kdykoliv, kdy v kuchyni rozžhavíte plotýnky, je čas sáhnout po sklenici s modrým víčkem. Ghee použijete při smažení, vaření polévek, chutných omáček, dochucování a omaštění kaší, knedlíků či brambor. Ghee je báječný společník i při pečení a o takových horkých buchtách vytažených z trouby, na kterých Ghee ještě bublá... o tom se vám možná bude i zdát!
Nechte si sklenici Ghee na kraji spíže. V temnu vydrží i 3 měsíce po otevření, klidně i déle. Ale i u té největší sklenice budete na dně mnohem dřív, to vám garantujeme.