Štědrá zelňačka | Ghee.cz
  • #JezteDobréTuky

Štědrá zelňačka

Štědrá zelňačka

U nás se tahle polévka vaří na Štědrý den k obědu. Ochutnejte ji a uvidíte, jak je skvělá! Třeba na Nový rok po bujaré noci vás postaví na nohy.

Potřebujeme:

500 g kysaného zelí

klobása 

hrst sušených hub

hrst sušených švestek

2 cibule

2 velké brambory

1,5 litru vody nebo vývaru

1 velká lžíce sladké mleté papriky

3 bobkové listy

lžčka drceného kmínu

6 kuliček nového koření

150 ml smetny

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce ghee

sůl


Postup:

houby namočte do hrnečku vlažné vody

brambory oloupejte, nakrájejte na kostky, zalijte trochou vody, osolte a dejte uvařit do měkka, potom slijte

nakrájejte cibuli na kostičky, klobásu na kolečka

v kastrolu se silnějším dnem rozpusťte ghíčko a pozvolna cca 5 minut restujte cibuli

přidejte klobásu a tu opečte zprudka až se začne připékat, potom přidejte pokrájené namočné houby (pozor, vodu nevyléváme)

zasypte mletou paprikou, kmínem a přidejte nové koření

přidejte zelí, to propláchněte studenou vodou a pokrájejte na menší kusy, promíchejte 

zalijte vodou z hub a vývarem, přidejte bobkový list a nechte zvolna probublávat

za cca 15 minut přidejte pokrájené sušené švestky a vařte dalších 10 minut

přidejte uvařené brambory

ve smetaně rozšlehejte mouku do hladka a přidejte do polévky, vařte dalších 10 minut

pokud je polévka moc kyselá, přidejte trochu cukru, dosolte posle potřeby

k podávání lze přidat lžíci husté kysané smetany

dobrou chuť a #jeztedobretuky





Recepty, tipy a akce

Ghee zavonělo i tady

© 2024 České ghíčko, s.r.o.
by Media Heroes X Studio Družba