Svatomartinské rohlíčky
Pečené husy, mladé víno a plněné rohlíčky. To nesmí chybět na svatého Martina na stole. Krásný důvod, aby se sešla rodina a přátelé. Tady je tip na křupavé a přitom jemné rohlíčky, kde náplň hraje hlavní roli.
Potřebujeme:
Těsto:
350 g hladké mouky
180 g ghee (ideálně dát na hodinu do lednice)
špetka soli
kelímek husté zakysané smetany
Náplň:
200 g mletých vlašských ořechů
150 g moučkového cukru
1 lžíce hruškových povidel
1 lžíce rumu
1 bílek
špetka soli
na potření 2 lžíce rozpuštěného skořicového ghee a velká lžíce rumu
Postup:
Prosejte mouku, přidejte smetanu a studené ghee. Osolte a vypracujte rychle těsto. To nechte ve folii minimálně hodinu odpočinout v lednici.
Přiravte si náplň. Všechny suroviny v míse smíchejte a nechte chvilku odpočívat.
Těsto rozdělte na 6 koulí a vždy jednu vyjměte z lenice a uválejte do tvaru kruhu cca 15 cm v průměru. To rozdělte na 6 stejných dílů. Na širší základnu dejte lžičkou náplň. Umotejte rohlíček.
Skládejte na plech s pečícím papírem a pečte v troubě na 180 stupňů cca 25 minut.
Ještě horké potíráme skořicovým ghíčkem s rumem.
Nakonec vychladlé sypeme jemným moučkovým cukrem.
Dobrou chuť a #jeztedobretuky