Zapečené lečo s krevetami
Zapékat jde opravdu cokoliv! Využijme sezónu rajčat, paprik a cuket a trochu si vylepšeme ohrané lečo!
POTŘEBUJEME:
cibuli, 5 stroužků česneku
bílé víno cca 100ml
masitá rajčata, barevné papriky (zelená, červená, oranžová, jakýkoliv poměr), cuketa
množství dle strávníku, počítejte 2 hrsti zeleniny na osobu
balení ideálně čerstvých krevet (cca 400g), my jsme použili předvařené loupané, ale lze použít i ty neloupané, jen je s nimi trochu víc práce:)
hladkolistá petržel
ghee (česnekové, chilli, nebo čisté)
balkánský sýr balení
koření dle chuti, doporučujeme oregano, my jsme použili směs od Sonnentor
sůl, pepř
POSTUP:
Vezměte pánev ideálně takovou, která jde dát zapéct do trouby. Pokud takovou nemáte, tak si připravte ještě zapékací misku velkou podle počtu porcí.
Dejte lžíci ghee a najemno nakrájenou cibuli. Chvilku opékejte. Asi po 4 minutách přidejte nasekaný česnek. Chvilku zarestujte. Přilijte víno a nechte odpařit alkohol.
Nakrájejte si na malé kostičky cuketu, rajčata a na proužky nakrájenou papriku.
Lze připravit i bez cukety, poměr zeleniny je vždy víc rajčat než paprik.
Zeleninu přidejte k cibuli, okořeňte, osolte a na závěr opepřete. Cca 5 minut povařte.
Pokud máte pánev i na zapékání, ušetříte právě teď minutku u dřezu nebo místo v myčce:)
Pokud ne, směs přesuňte do zapékací mísy. Na směs rozložte krevety, které jen lehce osolíte. Na krevety přijde nadrobit balkánský sýr a to celé zasypte nasekanou zelenou petrželí.
Zapékejte cca 15 minut na 180 stupňů.
Podávejte s čerstvou křupavou bagetou. (nebo s rozpečeným chlebem, i to je fajn:))
Dobrou chuť a #jeztedobretuky