Kapr na černo
Skoro zapomenutý recept na štědrovečerní rybu. Nebojte se kombinace kořenové zeleniny, ryby a sušeného ovoce a ořechů, chutná to fantasticky a vůbec ne sladce!
Potřebujeme:
6 porcí kapra
2 lžíce ghee
1 mrkev
1 větší petržel
1 menší celer
1 cibule
2 lžíce krupicového cukru
koření: 3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list
2 plátky bio citronu i s kůrou
2 velké lžíce červeného vína
litr vývaru, nebo vody
4 lžíce švestkových povidel
velká hrst sušených švestek
3 lžíce sekaných mandlí
3 lžíce sekaných vlašských ořechů
1 lžíce rozinek
2 lžíce strouhaného perníku
sůl
Postup:
v hrnci rozehřejte ghíčko a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli
zasypejte cukrem a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat
přidejte koření, citron a chviličku opékejte
přilijte víno a nechte odpařit
základ omáčky zalijte vývarem/vodou a zvolna pět minut vařte
do vroucí omáčky přidejte kapra a 15 minut ho za duste, můžete otočit
rybu vyjměte na mísu a přimíchejte povidla
ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě
omáčku propasírujte, ze zbylé hmoty v sítu vyjměte koření a část vraťte zpět. rozmixujte ponorným mixerem
vložte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem
před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou
jako přílohu doporučujeme bramborové šišky nebo houskový knedlík