Cukroví z opravdových potravin
Marokánky, kokosky, linecké cukroví, perníčky a bez cukru? Jde to!
Co je to vlastně opravdové jídlo? Jsou to základní potraviny, které pochází z přírody (zelenina, ovoce, ořechy, vejce), z přirozeného prostředí (živočišné produkty od zvířat z přirozeného chovu), je ve své celistvé podobě (například mléko není odtučněné), lze si ho vyrobit doma (máslo a přepuštěné máslo), je bez GMO a chemie (BIO potraviny), je čerstvé a připravuje se v kuchyni (kvašená zelenina, zamražené ovoce).
Všichni, kdo řeší jakýkoliv výživový směr, dietu či dietní omezení, na opravdové jídlo narazí.
A ano, je potřeba vařit, bez toho to nepůjde.
Teď na Vánoce pečeme cukroví. A jde to i bez umělých tuků, cukru a zbytečných šmakulád.
Skvělou kuchařku s recepty na Vánoční cukroví připravila Anna Keclíková z Nutric bistro kde je možné celou kuchařku se 16 recepty na opravdové vánoční cukroví stáhnout.
Jeden recept pro ukázku nám pro vás půjčili a my ho rozhodně vyzkoušíme!
MAROKÁNKY
POTŘEBUJEME:
Těsto
2 hrnky (cca 200 g) ořechů podle chuti
1 hrnek (cca 200 ml) kokosového mléka
1/2 hrnku (cca 100 g) sušených datlí
4 lžíce (cca 60 g) ghíčka
2 lžíce (cca 40 g) medu nebo jiného sladidla
2 lžíce tapiokové mouky/škrobu
1/2 lžičky vanilkového extraktu
Čokoládová poleva
60 g kvalitní hořké čokolády bez cukru
1 lžička ghíčka
4 lžíce (cca 40 g) roztopeného kokosového oleje
2 lžíce (cca 20 g) karobového prášku
pár kapek vanilkového extraktu
POSTUP:
Ořechy a datle nasekáme/nakrájíme nožem.
Do hrnce dáme máslo, mléko, med, vanilkový extrakt, nasekané ořechy a nakrájené datle. Přivedeme k varu a vaříme 3 minuty. Doporučuji míchat, směs rychle houstne.
Přidáme tapiokovou mouku, promícháme a směs necháme zchladnout.
Troubu předehřejeme na 150 °C.
Z vychladlé směsi tvoříme jednotlivé marokánky na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící podložkou.
Pečeme v předehřáté troubě 15 minut.
Necháme zcela vychladnout.
Vychladlé marokánky potřeme ze spodní strany čokoládovou polevou připravenou z čokolády rozpuštěné se lžičkou ghíčka