Jedná se o knihu, která patří do každé rodinné knihovny, do rukou všech zájemců o ekologické souvislosti a všech milovníků dobrého a kvalitního jídla.
Původní biokuchařku (v rozsahu 180 stran, MOC 449 Kč) chtěla Hanka po deseti letech pouze zaktualizovat, ale protože „bio svět“ zaznamenal výrazný posun a my jsme také v poslední době zahlceni množstvím nových informací z oblasti raw stravy, vegetariánských směrů výživy, superpotravin nebo třeba bezlepkových surovin, rozhodla se proto celou knihu kompletně přepracovat a doplnit, abyste z ní mohli čerpat inspiraci pro svůj každodenní život (celkový rozsah nové knihy vzrostl na 336 stran). V Nové biokuchařce najdete rozsáhlou výživovou část a přes 80 nových receptů, k nimž patří mimo jiné i masové recepty šéfkuchaře Davida Šaška.
Biokuchařka Hanky Zemanové vyšla poprvé v roce 2005. Hned poté získala titul Nejlepší kuchařská kniha roku 2006. Od té doby se stala bestselerem mezi zdravými kuchařkami.
Aktualizovaná kuchařka proto není určená jen těm, kdo její původní podobu ještě doma nemají. Věříme, že po ní s chutí sáhnou i čtenářky a čtenáři, v jejichž knihovnách už se Biokuchařka Hanky Zemanové zabydlela.
Obsah knihy:
- Základní otázky o biopotravinách
- Nové trendy tradičním pohledem
- Proč jíst biopotraviny, výzkumy a fakta
- Jak "žít zdravě a nezblbnout"
- Seznamte se s představiteli zajímavých projektů - rozhovory
- Seznamte se se zajímavými ekofakmáři a producenty biopotravin
- Recepty: Polévky, Saláty a pomazánky, Bezmasá jídla, Recepty z biomasa podle Davida Šaška, Zeleninové přílohy, Inspirativní přílohy, Sladká jídla, kaše a dezert
Hanka je též autorkou knihy BioAbecedář Hanky Zemanové.
#jeztedobretuky
Ghee má vysoký kouřový bod, a tak se nepřepaluje. Po smaženém na Ghee vám těžko nebude. Právě naopak.
Ghee obsahuje vitamíny A, D, E, a K. Díky omega 3 a omega 6 mastným kyselinám pomáhá promazávat nervový systém a mozek. Kyselina máselná zase ochraňuje střeva od zánětu a pomáhá udržovat zdravou hladinu inzulinu v těle. Ghee také zlepšuje trávení a pomáhá s hubnutím, protože energie mastných kyselin pomáhá spalovat tuky, a také na sebe váže toxiny a volné radikály, které odvádí z těla pryč.
Ghee je jednoduše superpotravina, a to i pro alergiky na laktózu a kasein. Přepouštěním máslo zbavíme alergenů, ale chuť a vůně másla zůstává i pro ty, kteří si ho jinak musí odpírat.
Vařte na Ghee
Kdykoliv, kdy v kuchyni rozžhavíte plotýnky, je čas sáhnout po sklenici s modrým víčkem. Ghee použijete při smažení, vaření polévek, chutných omáček, dochucování a omaštění kaší, knedlíků či brambor. Ghee je báječný společník i při pečení a o takových horkých buchtách vytažených z trouby, na kterých Ghee ještě bublá... o tom se vám možná bude i zdát!
Nechte si sklenici Ghee na kraji spíže. V temnu vydrží i 3 měsíce po otevření, klidně i déle. Ale i u té největší sklenice budete na dně mnohem dřív, to vám garantujeme.